פסיכיאטר מומחה הוא רופא המטפל במגוון רחב של קשיים, מחלות, מצוקות והפרעות של הנפש, ויכול לסייע לאדם הסובל מקושי נפשי ולהקל על חייו.
בריאות הנפש זהו תחום נרחב, וכל רופא פסיכיאטר בוחר במסגרת הכשרתו בהתמחות מסוימת, כגון פסיכיאטר מומחה לילדים, פסיכיאטר מומחה לטיפול בדיכאון, פסיכיאטר מומחה להתמכרויות, וכדומה.
לרוב כאשר יש בעיה רפואית כלשהי כגון מחלה או כאבים, פונים לרופא המומחה בתחום. למשל: אם מופיעים פצעים או פריחה פונים לרופא עור, כאבים בשרירים או בשלד – לרופא לאורתופד, וכדומה.
כך גם בתחום בריאות הנפש, מומלץ לפנות לפסיכיאטר מומחה, בהתאם לסימפטומים של הפציינט. לדוגמה, אדם שחוזר באופן כפייתי על התנהגויות מסוימות, כדאי לו לפנות לפסיכיאטר מומחה להפרעה כפייתית טורדנית (OCD), שיוכל להציע טיפול יעיל להקלה על הסימפטומים ועל חייהם של המטופל ושל בני משפחתו.
פנייה המותאמת לתחום מומחיותו של הפסיכיאטר תאפשר למטופל לקבל מענה מקצועי מעודכן, יעיל ומדויק.
מה פתאום לגשת לפסיכיאטר מומחה? מה, אני משוגע?
המונח "פסיכיאטר מומחה" עשוי להישמע מאיים מעט, אך זהו הרופא אליו פונים לטיפול במצוקות נפשיות.
רוב האנשים אינם יודעים כיצד עליהם להתייחס לקושי רגשי או נפשי של אדם אחר. לעיתים פשוט מתעלמים, בתקווה ש"זה יעבור", או שרוצים מאוד להגיש עזרה אבל לא בדיוק יודעים איך.
במצב כזה כדאי לפנות לפסיכיאטר מומחה שהנפש והתודעה הם נושאי המומחיות שלו.
בדיוק כמו בעת כאב או מחלה גופנית כך גם בעת מחלה או מצוקה על רקע נפשי, צריך לגשת לרופא פסיכיאטר המומחה בתחום הרלוונטי, שיאבחן ויתאים טיפול על מנת להקל ואף לפתור את הסבל של המטופל.
אם לא בטוחים לאיזה פסיכיאטר מומחה צריך לפנות, ניתן להתייעץ עם רופא המשפחה, שיוכל להפנות את החולה לפסיכיאטר מומחה בהתאם לסימפטומים שלו.
מתי צריך לגשת להתייעצות עם פסיכיאטר מומחה?
כאשר לאדם קיים קושי או מצוקה נפשית לאורך זמן, שגם מפריעה לתפקוד בחיי היומיום, כדאי לפנות להתייעצות אצל פסיכיאטר מומחה במטרה להקל או לפתור את המצב.
לדוגמה במקרים הללו:
- נדודי שינה לאורך זמן שמשפיעים על התפקוד היומיומי
- מצב רוח קודר וקושי לצאת מהמיטה (שלא בעקבות אבל)
- שינויים דרמטיים במצבי רוח – משמחה גדולה לעצב או לתוקפנות, ולהיפך
- כאשר האדם לפתע מתבודד ומסתגר באופן מוגזם
- התנהגות אובססיבית – חזרה שוב ושוב על פעולה מסוימת
- פחד ודאגה בלתי פוסקים לאורך זמן, ללא סיבה הגיונית
- כשיש חשד להניח התמכרות כלשהי: שתייה באופן קבוע, סמים, תרופות, הימורים וכדומה
כל אחת מההתנהגויות האלו לאורך מספר שבועות עשויה להעיד על בעיה בתחום הנפשי. כדאי להפנות את המטופל לפסיכיאטר מומחה בהקדם.
חשוב מאוד לא לחכות: לעיתים קרובות המצוקה הנפשית ניתנת לפתרון בעזרת הליך טיפולי משולב של תרפיה, טכניקות להתמודדות ותרופות.
חבל ומיותר להאריך את הסבל של החולה ושל סביבתו. לכן אם אתם עדים להתנהגות חריגה, התייעצו על כך עם פסיכיאטר מומחה.
חוות דעת של פסיכיאטר מומחה
פסיכיאטר שמתמחה בתחום מסוים יהיה מעודכן בכל המחקרים והחידושים בתחומו.
בפגישה הראשונה הפסיכיאטר יערוך אבחון פסיכיאטרי למטופל, לבחינת מצבו, זאת על מנת לקבל אבחנה רפואית עדכנית ומדוייקת ולהתאים את התהליך הטיפולי ואת התרופות עבורו.
לעיתים הרופא מתבקש לתת חוות דעת פסיכיאטר מומחה, כמו למשל בעת הגשת תביעה לקבלת נכות נפשית מביטוח לאומי, או לתת חוות דעת פסיכיאטרית לצבא וכדומה, בהתאם לצורך של החולה ועל מנת להיטיב עמו ולסייע לו להשתלב בחיים "הרגילים".
פסיכיאטר מומחה מאפשר גישה ומרפא לתחומי הנפש והתודעה, תחומים שבדרך כלל הם נסתרים מן העין, אך לרוב ניתנים להקלה ואף לריפוי.
אין צורך לסבול לחינם: אם יש חשד לבעיה בתחום הנפש – פנו מיד להתייעצות עם פסיכיאטר מומחה.