בשנת 2011 פרסה חברת בזק את הכבל התת ימי שלה, שעליו מבוססת תשתית האינטרנט שהיא מספקת ללקוחותיה עד היום. בהיותו הכבל התת ימי הישראלי היחידי, הוא מאפשר ללקוחות של בזק אינטרנט מהיר במיוחד ותשתית גלישה עצמאית ויעילה, באופן שאף חברה אחרת לא מציעה. בפועל, הכבל התת ימי של חברת בזק מייצר ייחודיות בשירות של החברה: מכיוון שהוא מיועד לשימוש של הלקוחות שלה בלבד, הוא מכיל די "מקום" לכל המשתמשים הרשומים, באופן המאפשר מהירויות גלישה גבוהות – אשר לא ניתן להגיע אליהן דרך חברות אינטרנט אחרות הפועלות עם כבל תת ימי איטלקי ותיק שנפח הקיבולת שלו נמוך יותר.
מה זה כבל תת ימי?
המטרה של בזק אינטרנט בהנחת כבל תת ימי לפני כעשרים שנה, הייתה לאפשר את מקסום מהירות הגלישה ברשת ומזעור התקלות המתרחשות מעת לעת בזמן הגלישה בישראל, למשל ניתוקים או האטות, המפריעות לעבודה רציפה.
הכבל עצמו אכן מונח, כמו שמו, תחת פני הים: על הקרקעית עצמה באזורים העמוקים המגיעים ל 1300 מטרים מתחת לפני הים, או בתוך הקרקעית בעומק של כמטר וחצי, באזורים הנמוכים יותר.
מה היתרון של כבל תת ימי בגלישה באינטרנט?
הכבל מהווה צינור תקשורת אפקטיבי, בין שני מקומות שקשה או לא נוח לחבר ביניהם באמצעות כבלים סטנדרטיים, כאשר במקרה של הכבל התת ימי של בזק – מדובר בחיבור בין ישראל לאיטליה שיש לו קיבולת של 7.2 טרהבייט.
היתרון הוא בעצמאות התקשורת, המתאפשרת ללקוחותיה של בזק בינלאומי, שלא צריכים "להצטופף" עם יתר הלקוחות של ספקיות האינטרנט האחרות, בתוך נפח הגלישה שמעניק הכבל התת ימי הוותיק מד נאוטילוס, שהונח בשנת 2001 על ידי חברה איטלקית ומשמש את יתר הספקיות בישראל.
למה צריך כבל תת ימי?
כאשר יש רצון לחבר בין שני מקומות ולאפשר תקשורת ביניהם, אך תנאי השטח על פני האדמה אינם מאפשרים חיבור בתצורה הסטנדרטית – ניתן להניח כבל תת ימי שייצור את התקשורת הרצויה, באופן נוח ועם מינימום אפשרות לתקלות כמו קריעה או שבר בכבל עצמו.
לכבל התת ימי ישנה הגבלה של קיבולת, לכן גם כאשר קיים כבר כבל שמאפשר גלישה מהירה באינטרנט, בסופו של דבר הוא לא יעמוד בביקוש הרב – שהולך וגובר עם השנים – לגלישת משתמשים ברשת. מסיבה זו, הונח הכבל התת ימי של בזק בנוסף לכבל של מד נאוטילוס האיטלקית.
האם יש לעוד חברות בישראל כבל תת ימי חוץ מבזק?
ניתן לדמות את ההבדלים בין הכבל התת ימי הוותיק של החברה האיטלקית, שהונח לפני שני עשורים – לבין הכבל התת ימי של בזק, לחדר קטן וצפוף לעומת דירה גדולת מימדים ומרווחת. חברות התקשורת האחרות משתמשות כולן בכבל של מד נאוטילוס, מה שמייצר עומס כבד על התשתית שהוא מציע, שממילא אינה מתקרבת לזו של בזק ומגיעה עד ל 4 טרהבייט לערך.
במקביל, כאמור, האינטרנט של בזק בינלאומי מגיע למהירויות גבוהות הרבה יותר, כיוון ששני התנאים עובדים לטובתם של מנויי בזק: גם כבל תת ימי שהוא ייעודי ללקוחות החברה בלבד וגם נפח קיבולת גבוהה יותר מלכתחילה, של כ 7 טרהבייט.
מהירות גלישה מיטבית ברשת, היא חיונית עבור מי שעושה שימוש רב באינטרנט באופן שוטף, למשל אנשים שמורידים ומעבירים קבצים רבי משקל ומי שעובד ממשרד ביתי וצריך תשתית איתנה, שתצליח לעמוד בעומס היום יומי מבלי לקרוס. כבל ייעודי ללקוחות בזק אינטרנט מעניק להם אפשרות להגיע למהירות אינטרנט גבוהה ביותר, כשבתוספת של הסיב האופטי עשויה להגיע ל 1 ג'יגה בייט – מהירות אדירה בהשוואה לחברות אחרות.